.

Atelierul internaţional de pictură bisericească al Grupului EIKONA - Iaşi, noiembrie 2009
















Programul Grupului EIKONA

Grupul EIKONA s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin şi este alcătuit din profesori de pictură bisericească din universităţi din Bulgaria, Grecia, România, Rusia şi Serbia.

Prin intermediul unui spectru larg de manifestări (ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe, etc.) se urmăreşte promovarea picturii bizantine, explicarea sensului şi funcţionalităţii acesteia.

Un accent deosebit se pune pe evidenţierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca şi arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesială realizează dialogul viu şi personal cu Dumnezeu în prezent.

Întrucât comunitatea eclesială este vie şi, prin urmare, într-o dinamică continuă, este de aşteptat ca şi limbajul în care aceasta se exprimă (arta bisericească) să fie într-o continuă dinamică. Nu este acceptabilă poziţionarea pasivă pe care tindem să o avem faţă de arta bisericească. Nu numai că nu este firesc să ne rezumăm la copierea şi reproducerea vechilor artefacte: icoane, obiecte de cult, etc.; acest lucru semnalează lipsa trăirii personale a relaţiei cu Dumnezeu şi cu sfinţii săi, în comunităţilor din care facem parte. Sigur că, dimensiunea creativă trebuie foarte bine înţeleasă şi adânc fundamentată în tradiţia Bisericii şi în scrierile patristice. Nu ne referim la o înnoire gratuită, de tip formal-artistică, ci mai degrabă la un mod personal de a trăi viaţa în Biserică.
Grupul EIKONA îşi sprijină argumentarea pe diferenţele formale majore observabile în arta bisericească a popoarelor ortodoxe. Deşi exprimă, înfăţişează acelaşi conţinut şi are aceeaşi structură, arta are trasături stilistice deosebite în funcţie de regiunea geografică din care provine. Aşezate alături, aceste formule diferite de exprimare arată cât de importantă este corelarea modului de exprimare plastică cu modul de trătire a credinţei.


În acest sens socotim că varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA va ajuta la înţelegerea creativităţii şi aprofundarea picturii bisericeşti bizantine.

Grupul EIKONA este alcătuit din:
- Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia;
- Prof. Yaroslava Alexeeva şi Prof. Eugenia Davydenko, Institutul Ortodox de Teologie şi Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
- Prof. Filip Davydov, Institutul Ortodox de Teologie şi Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;
- Lector Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia;
- Lazar Predrag Markovic, Istoric de artă, Director de expoziţii la Centrul Cultural Creştin din Belgrad, Serbia;
- Prof. Ivanova Desislava, Departamentul de Artă Creştină a Facultăţii de Teologie a Universităţii «Sf. Chiril şi Metodie» din Veliko Târnovo, Bulgaria;
- Asistent Univ. Sorin Albu, Catedra de Conservare şi Restaurare a Operelor de Artă, Facultatea de Arte a Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca;
- Asistent Univ. Mihai Coman , Catedra de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universităţii Bucureşti.

În perioada 16-19 noiembrie 2009 Grupul EIKONA organizează un Atelier internaţional de pictură bisericească la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iaşi în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.



Detalii despre fiecare dintre zilele manifestării
găsiţi pe Atelierul de arhitectură dând clic aici şi aici.

în imagine:
Mihai Coman în prima zi a Atelierului
internaţional de pictură bisericească de la Iaşi
pictând Întoarcerea fiului risipitor.
.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu